Hoe werkt het op een begraafplaats ivm met type graven die mogelijk zijn?


Interessante Uitvaart Links
  1. Uitvaartondernemer
  2. Uitvaart checklist
  3. Offerte uitvaartverzekering
  4. Uitvaart vergelijken
Bezoekers:


Wat voor soorten graven zijn er?

Een begraafplaats is eigendom van de gemeente wanneer het gaat om een algemene begraafplaats bij een bijzondere begraafplaats is deze eigendom van een stichting, bedrijf, natuurlijk persoon of zelfs een kerkgenootschap. Er bestaan namelijk katholieke, joodse en islamitische begraafplaatsen. Naast verschillende soorten begraafplaatsen zijn er ook verschillende vormen graven zo is er een familiegraf, eigen graf/huurgraf, algemeen graf, kindergraf en een urnengraf.
Bij een familiegraf worden er meerdere personen begraven in het graf dit kan varieren van twee tot vier personen. In veel gevallen wordt de begrafenis van een kindje hierin niet meegeteld wanneer het gaat om een prematuur kindje. Het begraven gebeurt op volgorde van overlijden, waarbij er 50 cm aarde tussen de overledene ligt. Iedere keer wanneer er iemand in het familiegraf wordt bijgezet dient men grafrechten te betalen voor het openen en sluiten van het graf. De rechthebbende van het familiegraf bepaalt wie er in het familiegraf begraven mag worden. De grafrechten voor een familiegraf/eigen graf/ huurgraf zijn geldend voor een minimale termijn van 20 jaar. Uiteraard zijn er ook andere termijnen mogelijk dit is afhankelijk per gemeente welke termijn er gehanteerd wordt. De grafrechten kunnen verlengd worden door de rechthebbende, in sommige plaatsen is het zelfs mogelijk om een graf eeuwigdurend te huren.
Bij een algemeen graf wat vaak voorkomt in grotere steden liggen er meerdere personen op volgorde van binnenkomst begraven in een graf. Deze graven zijn dan ook veelal goedkoper dan een familiegraf. Bij een algemeen graf ligt een nabestaande met in de meeste gevallen twee andere onbekende personen. Een groot nadeel van een algemeen graf is dat het niet mogelijk is om een aparte dekplaat op het graf te krijgen, ook deze dient gedeeld te worden met de andere personen die daar begraven liggen. Zo kan het voorkomen dat er verschillende beeldjes of andere gedenkobjecten staan die niet van toepassing zijn op de overledene. Doordat ook de naamplaten gedeeld worden zijn ook deze aan strenge voorschriften gebonden. Algemene grave worden na een termijn van 10 jaar geruimd uiteraard is het daarna wel mogelijk om de stoffelijke resten in een eigen graf bij te zetten. Niet in alle gevallen worden de nabestaanden op de hoogte gesteld van de ruimingstermijn van 10 jaar het is daarom aan te raden dit zelf goed in de gaten te houden en op tijd door te geven dat er een herbegraving van de stoffelijke resten moet plaatsvinden.
Een kindergraf is specifiek bedoelt voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar en is vaak gelegen op een gereserveerd gedeelte van een begraafplaats. De voorwaarden en mogelijkheden zijn gelijk aan de richtlijnen die geldend zijn voor een eigen- of algemeen graf voor volwassenen wel zijn de graven meestal kleiner.
Van een urnengraf is sprake wanneer de urn of de asbus na de crematie begraven wordt. Een urnengraf is veel kleiner dan een normaal graf en om dit af te dekken wordt gebruik gemaakt van een kleine steen of tegel. Ook bij een urnengraf heeft men de keuzen tussen een algemeen of een eigen graf. Bij een algemeen urnengraf worden vier urnen bij elkaar geplaatst op een door de beheerder aangeduide plaats op de begraafplaats. Ook hier geldt een termijn van 10 jaar voordat het graf ontruimd wordt. Wanneer de termijn is verstreken kan de as verstrooid worden over de strooiweide.
Begraven is relatief ‘duur’. Los van de kosten van de begrafenis, betaal je ook voor de grafrechten. Dit geldt voor minimaal 10 jaar en kan na die periode worden verlengd. De beheerder van de begraafplaats is verplicht je te informeren over het verstrijken van de termijn bij een eigen graf. Een graf mag namelijk niet zomaar worden geruimd. Toch is het verstandig om ook zelf bij te houden wanneer de grafrechten verlopen, verlenging gebeurt namelijk niet automatisch.
Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Na 10 jaar kan het graf worden geruimd. Slechts weinig mensen zijn hiervan op de hoogte. In het verleden bleven algemene graven vaak langer intact. Door ruimtegebrek vindt het ruimen op een aantal begraafplaatsen nu zo snel mogelijk plaats. De stichting Grafzorg Nederland, de landelijke Organisatie Begraafplaatsen en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer pleiten voor betere voorlichting over hoe lang een graf in gebruik kan zijn.Stem of voeg toe aan:


Uitvaart offerte aanvragen

Politie gaat extra surveilleren tegen...
In regio de Vechtstreek zullen agenten vaker surveilleren om te voorkomen dat er wordt ingebroken wanneer de huizenbezitters naar een uitvaart zijn. Een uitvaart blijkt de ideale gelegenheid te zijn voor inbrekers om...
Meer mensen spreken wensen omtrent de...
Uitvaartsector wordt getroffen door...
Banksparen voor je uitvaart?
Alles over een uitvaart op televisie
Uitvaart steeds minder traditioneel
Zweedse priester verschijnt compleet...
Finalisten Yarden Stimulans prijs bekend
Rouwauto steeds vaker vervangen door...